ÜDVÖZLŐFALATKA AZ ÍR GASZTRONÓMIA CSÚCSÁRÓL

Jelentem, hogy nem vesztem el, sőt! A múlt héten költöztem be a – remélhetőleg végleges – lakásomba, stílszerűen a PIA bolt fölé, a másodikra. (A lakhatási mizériáról és a keresés stációiról külön is lehetne egy blogposzt...) Nagyon szerencsés vagyok, mert a belváros közepén, egy kedves utcába költöztem. Pizzéria, szusibár, méretszabóság, borbélyműhely, jótékonysági turkáló és könyvsikátor két perces körzetben! Valamint mivel a kocsmanegyed és az óceán sincs messzebb öt perc sétánál, esténként az utcazenészek koncertjére alszom el, reggelente a sirályok rikoltozására ébredek. 
De most igazából nem is erről akartam írni, csak egy gyors üdvözlőfalatkát szerettem volna prezentálni kedves követőimnek, az ír gasztronómia Michelin-csillagokkal telepöttyözött égboltjáról:
a Tesco Gazdaságos Tócsnit.


A tócsni  (más nevein bandurák, bere, beré, berét, berhe, bodag, bramborák, cicedli, cicege, enge-menge, görhöny, "hadi rántotta", harula, huláble, kremzli, krumplibaba, krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lapsi, lepcsánka, lepkepotyi, mackó, macok, matutka, nyist, pacsni, pacsa, placki, ragujla, recsege, röstiburgonya, rösztike*, taccs, tócsi, toksa) valamelyik nevén biztos mindenki számára ismerős, nálunk tócsni névre hallgatott. Azért is nosztalgikus étel ez nekem, mert drága Magdi mamám mestere volt a tócsninak. Egészen finomra reszelte a krumplit, a masszát ellapította a zsírral kikent tepsiben, és amikor már aranybarnára sült, megkente tejföllel. Gyerekkorunk nagy lakomája volt, ha a nagymama tócsnit sütött.

Így bizonyára senki se fogja különösnek tartani, hogy nem sajnáltam másfél euróért beszerezni a Tesco sajátmárkás, nyolcasával csomagolt tócsniját, mely itt a Potato Farls névre hallgat. Nem átallották nagy zöld mellénnyel még azt is ráírni a csomagra, hogy CLASSICALLY IRISH. (...)  Elkészítése: helyezd három percre a kenyéripirítóba, majd kend meg vajjal.

Mit mondjak? A Magdi mama tócsnijához köze sincs, de még a nyolcadikos osztálykiránduláson, Galyatetőn evett cicegével (beréttel?) se lehet egy napon emlegetni. A következő kettőt kipróbálom Nutellával vagy curryszósszal :)

További gasztronómiai érdekességek és egyéb kisszínesek hamarosan!**

Jegyzetek

*Nem azonos a Röszti burgonya elnevezéssel, mert a röszti előfőzött burgonyából készül. 
**A bejegyzés – a blog rövid történetében először – a mobilon lett bepötyögve. Az esetleges sajthibákért elnézést kérünk. 


Megjegyzések